Bloemen als inspiratiebron- Muiderslot meets Bas Meeuws

donderdag 10 januari 2019

Rondom het Muiderslot liggen bijzondere kasteeltuinen die voor het eerst zijn aangelegd in de 17e eeuw. Met de opbrengst uit de tuinen zijn eeuwenlang in de keuken van het kasteel de heerlijkste maaltijden bereid. En nog steeds leveren de tuinen elk jaar een rijke oogst op: groente, fruit, kruiden, planten en natuurlijk … bloemen.

Bloemen als inspiratiebron
Kunstenaar Bas Meeuws fotografeerde onlangs vier seizoenen lang de kasteeltuinen van Rijksmuseum Muiderslot. Uit al deze foto’s heeft hij een uniek bloemstilleven gecomponeerd: ‘De lieve lent bij wintertyd’ (zie foto). Dit hedendaags fotografisch bloemstilleven toont in geuren en kleuren wat de kasteeltuinen in alle seizoenen bieden. Het werk is geïnspireerd op de Hollandse bloemstillevens uit de Gouden Eeuw; het zit bovendien vol symboliek en verwijzingen naar de rijke geschiedenis van het kasteel.

Meeuws vervaardigde nog een tweede Muiderslot stilleven: Untitled #146.  Van 22 december 2018 tot en met 12 mei 2019 zijn beide werken en nog meer hedendaagse bloemstillevens van Bas Meeuws te zien in de Gouden Eeuw route van het Muiderslot. Deze route is met een (gratis!) rondleiding te bezoeken. Tijdens uw bezoek reserveert u het tijdstip waarop u de rondleiding kunt volgen.

Groen in het kasteel

De zalen waar het werk van Meeuws te zien is, worden al 20 jaar versierd met materialen uit de kasteeltuinen. Dit gebeurt door een bijzondere groep vrijwilligers van het Muiderslot: de Muzen. Zolang de tuinen bloeien, versieren zijn met materialen uit de tuinen de kasteelzalen. Van bloemen, takken, blaadjes, kruiden en vruchten maken zij versieringen die gebaseerd zijn op de 17e-eeuwse bloemsierkunst.