Forteiland Pampus

Aan de overkant van het Gooi ligt een eiland om van te genieten | Museum, Bezienswaardigheid

Parel van het IJmeer

Zo’n 30 jaar geleden lag Pampus er nog verloederd bij. Het forteiland was leeggeroofd, had al zijn glans verloren en er was weinig hoop op een glorieuze toekomst. Gelukkig keerde het tij en kwam het voormalig verdedigingsbolwerk in handen van een stichting die het fort flink onder handen nam. Met grijpkranen en bulldozers werd al het puin verwijderd, waardoor de gangenstelsels en fortkamers weer toegang boden. Besloten werd dat de ‘Almere kant’ van fort Pampus intact zou blijven, maar de ‘Amsterdam kant’ kreeg een metamorfose. Er kwam een multimediale route vol video- en geluidseffecten die de geschiedenis van Pampus tot leven bracht: de Pampusroute.

Stelling van Amsterdam

Naast deze route (waar je bijvoorbeeld voor je neus soldaten ziet ontwaken op hun stapelbedden of een pratend hoofd je vertelt over het leven op Pampus) heeft het fort er sinds dit jaar een bijzondere nieuwe route bij: de Stellingroute! Deze leidt je door het verhaal van de Stelling van Amsterdam in verleden, heden en toekomst. Hoogtepunt in deze route is een indrukwekkende ballonvaart. In een splinternieuwe 360° filmvertoning vlieg je in een echte gondel over de ring van forten en batterijen die rondom onze hoofdstad ligt. Als je zo vanuit de lucht naar deze verdedigingslinie kijkt, snap je hoe vernuftig het allemaal bedacht was en waarom deze stelling de UNESCO status van Werelderfgoed heeft verworven.

Uitwaaien en wat opsteken

Vakantiegevoel op maar een half uur vaarafstand! Kom doordeweeks om extra te genieten van de rust en de puurheid. (Om de woensdag zijn de vogelaars er, kijk mee over hun schouder!) Of bezoek het eiland in de weekends als er meer reuring is en je prachtig zicht hebt op alle zeilbootjes over het water. Er zijn altijd gidsen die je gratis kunnen rondleiden. Ze delen de geheimen van fort Pampus maar al te graag met je. Of ontdek het grote fort op eigen houtje, ook leuk! Tijdens feest- en vakantiedagen is er altijd wat speciaals te doen, zoals de Piratenweek of het festival Proef Pampus. Culinair hoogtepunt zijn de Zomer- en Winterlicht avonden, maar enkele avonden per jaar mogelijk.

Praktische informatie
Pampus is open van april t/m oktober en per veerboot dagelijks bereikbaar vanuit Muiden en Amsterdam. Op de zaterdagen is Pampus ook bereikbaar via Almere Marina Muiderzand. Kijk op de website van Pampus voor meer info en alle activiteiten en evenementen.

Veerboot Pampus - Herengracht t/o nr. 33, Muiden
www.pampus.nl | info@pampus.nl | 0294 - 26 23 26